ΓΙΑ ΕΥΕΞΙΑ ΣΩΣΤΗ Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η

Το νέο θέμα μου, αφορά διατροφικές συμβουλές για τη σωστή διατροφή και χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε, για να προστατέψουμε σωστά την υγεία μας και τον οργανισμό μας. Το θέμα χωρίζεται σε 3 μέρη και σήμερα σας παρουσιάζω το πρώτο, το οποίο περιλαμβάνει τις πρώτες χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή μας…
Τα προβλήματα βάρους τις πιο πολλές φορές βασίζονται σε συνήθειες, και οι συνήθειες είναι δυνατό να αλλάξουν. Για τη μεταβολή αυτών των συνηθειών, δεν απαιτείται τόσο δύναμη θέλησης όσο σωστός προγραμματισμός  και επιμονή.
Χρήσιμο είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Εκτός από τον μακροχρόνιο στόχο σας, τοποθετήστε πολλούς βραχυπρόθεσμους στόχους, π.χ εβδομαδιαίους, έτσι ώστε να σας δίνεται ένα αίσθημα ότι πετύχατε, πριν πετύχετε τον τελικό σας στόχο.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή, και ο μόνος τρόπος για να επέμβουμε είναι να ακολουθήσουμε τους φυσικούς νόμους και κανόνες που όρισε η φύση. Δηλαδή ο σωστότερος τρόπος για να χάσουμε βάρος, είναι μόνο μέσα από τη προσεκτική μείωση της καθημερινής διατροφής και την παράλληλη αύξηση της σωματικής άσκησης.Δίαιτες του τύπου 20 με 30 κιλά σε 2 μήνες ή 5 κιλά σε 1 εβδομάδα, οδηγούν σε διατάραξη της ισορροπίας του οργανισμού, με ανεπανόρθωτα πολύ συχνά αποτελέσματα.
Παρατηρήστε ορισμένες διαιτολογικές σας συνήθειες, ανακαλύπτοντάς τις μπορείτε να εντοπίσετε τα αίτια που τις προκαλούν και που τελικά σας οδηγούν στο να τρώτε. Αναρωτηθείτε:

-> Πώς τρώτε; όρθιοι, καθιστοί, μέχρι να φουσκώσει η κοιλιά σας, με τι ρυθμό τρώτε…
-> Που τρώτε; στη κουζίνα, στο γραφείο, στα εστιατόρια…
-> Πότε τρώτε; το πρωί,το απόγευμα, το βράδυ, ενώ διαβάζεται…
-> Τελικά τι τρώτε; έτοιμα φαγητά, μαγειρεμένα από εσάς, ότι σας δώσουν…
-> Κάτω από τι διάθεση τρώτε; όταν είστε στενοχωρημένοι, ευτυχισμένοι, αγχωμένοι…?
Χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε:
» Το στρες προκαλεί πάντα αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες B και C.
» Τα φάρμακα επηρεάζουν την ισορροπία των βιταμινών σας. Περισσότερο επηρεάζονται, η B6, η C και το φολικό οξύ. Οι βιταμίνες της οικογένειας B καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά, ενώ τα καθαρτικά καταστρέφουν τις βιταμίνες A, D, E, K.
» Τα αμινοξέα (μέρη των πρωτεϊνών) δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας και πρέπει να αναπληρώνονται καθημερινά.
» Οι υδατάνθρακες κρατούν 13 ώρες . Το νάτριο 2-3 μέρες και το νερό 4 μέρες . Για να λείψουν όμως τα λιπαρά χρειάζονται 20-40 μέρες.
» Για να λείψει η θειαμίνη (B1) χρειάζεται να μην έχετε πάρει καθόλου τροφές, που την περιέχουν επί 30-60 μέρες.
» Έλλειψη βιταμίνης C παρατηρείται ύστερα από 60-120 μέρες, ενώ B2 και B3 ύστερα από 60-180 μέρες.
» Για να λείψει η βιταμίνη A πρέπει να την έχετε στερηθεί από 3 μήνες εως ένα χρόνο.

» Δυστυχώς όμως οι βιταμίνες και τα πολύτιμα μέταλλα, καταστρέφονται από τόσες πολλές αιτίες που δεν μπορείτε να τις φανταστείτε:

– Τα οινοπνευματώδη δημιουργούν ελλείψεις σε 14 βιταμίνες και 4 μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
– Ο καφές σε 13 βιταμίνες και 4 μέταλλα.
– Ακόμη είναι ανταγωνιστικά των βιταμινών, το κάπνισμα , τα αντιβιοτικά , η ζάχαρη κ.α.

Μικρές χρήσιμες λεπτομέρειες:
» Τρώτε ζυμαρικά 1-2 φορές την εβδομάδα, όμως με άπαχες σάλτσες και μπόλικα λαχανικά.
» Συνηθίστε να τρώτε τουλάχιστον 3 γεύματα με ψάρι την εβδομάδα.
» Περιορίστε όσο γίνεται την κατανάλωση αλκοόλ.
» Περπατάτε όσο πιο πολύ μπορείτε.
» Διαβάζετε προσεκτικά τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ, με τα υλικά και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
» Όταν θέλετε να παραγγείλετε πίτσα, παραγγείλετε μόνο με λαχανικά (χορτοφαγική).
» Να τρώτε καλό πρωινό.
» Να τρώτε τον κύριο όγκο των θερμίδων σας την ημέρα και όχι το βράδυ όπου ο μεταβολισμός πέφτει.
» Να αποφεύγετε να τρώτε όταν δεν πεινάτε.
» Καταναλώνετε αρκετά λαχανικά, φρούτα και χυμούς χωρίς ζάχαρη και με ημερομηνία λήξεως.
» Φροντίστε να προσλαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
» Να αποφεύγετε να καταναλώνετε νερό, κατά την διάρκεια του γεύματος. Με την ταυτόχρονη κατανάλωση νερού αραιώνονται τα πεπτικά υγρά, με αποτέλεσμα τη δυσχέρενση της χώνεψης.

» Απαλλαγείτε από τη ζάχαρη, η υπερκατανάλωση της προκαλεί:
1. Καταστροφή των δοντιών.
2. Υπογλυκαιμία και διαβήτη.
3. Αύξηση του στρες.
4. Κίνδυνο στην υγεία μας αφού ευθύνεται για πολλές αρρώστιες, διατηρεί και προκαλεί παχυσαρκία, ανεβάζει την πίεση, και τελικά μας κόβει χρόνια ζωής.
» Ξεκινήστε κάποιο είδος άσκησης υπό τις οδηγίες κάποιου γυμναστή, που θα μπορεί να σας κατευθύνει σωστά και εξειδικευμένα, γνωρίζοντας τις ανάγκες σας και τα σημεία που πρέπει να προσέξει. Κάθε πρόγραμμα γυμναστικής έχει τις ιδιαιτερότητες του και δεν ανταποκρίνεται σε όλα τα είδη των αθλουμένων.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ:

1. Τα φρέσκα τρόφιμα (λαχανικά κλπ.) δεν πρέπει να μένουν πάνω από 3 μέρες στο ψυγείο.
2. Τα τρόφιμα στο ψυγείο πρέπει να είναι προστατευμένα και σκεπασμένα σε ειδικά δοχεία.
3. Καθαρισμός συχνά του ψυγείου.
4. Η ημερομηνία κατάψυξης είναι απαραίτητα για τρόφιμα που καταψύχθηκαν ή που αγοράζονται έτοιμα κατεψυγμένα.
5. Τα τρόφιμα που έχασαν την κατάψυξη τους δεν πρέπει να ξαναμπαίνουν στην κατάψυξη.
6. Τα κρέατα πρέπει να είναι κοντά στην κατάψυξη για 2-3 μέρες.
7. Το εσωτερικό της λεκάνης για τα λαχανικά πρέπει να επενδύεται με αλουμινόχαρτο.
8. Τα τρόφιμα (μαγειρεμένα φαγητά) πρέπει να μπαίνουν όσο είναι ζεστά στο ψυγείο για να μην αναπτυχθούν μικρόβια. Η απότομη ψύξη του ζεστού βοηθάει σε αυτό.
9. Οι κονσέρβες πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα ακόμη και αν η ημερομηνία λήξης είναι μετά από χρόνια.
10. Οι κτυπημένες ή σκουριασμένες κονσέρβες είναι επικίνδυνες.
11. Οι φουσκωμένες κονσέρβες σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κενές αέρος οπότε μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνα μικρόβια όπως αυτό της αλλαντίασης.
12. Οι κονσέρβες πρέπει να πλένονται εξωτερικά για να μην μπουν σκόνες και μικρόβια στο εσωτερικό.
13. Ποτέ δεν πρέπει να μπαίνει ανοικτή κονσέρβα στο ψυγείο . Το περιεχόμενο πρέπει να αδειάζει στο κατάλληλο δοχείο.
14. Οι θερμοκρασίες 20-50 βαθμούς C ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και τοξινών στα τρόφιμα.
15. Τα φρούτα πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο γιατί στη θερμοκρασία δωματίου αφυδατώνονται και χάνουν μέρος των βιταμινών τους.
16. Στο ψυγείο το ψάρι στην συντήρηση διατηρείται 1-2 μέρες, το γάλα 3-4 μέρες, το σκληρό τυρί 2-3 εβδομάδες.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ:

» Βοδινό στον ατμό: είναι καλή μέθοδος γιατί διατηρούνται οι βιταμίνες.
» Βοδινό στο νερό: χάνεται ένα μέρος βιταμινών, χρειάζεται λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά στο ελάχιστο δυνατό όριο.
» Φούρνος και Σχάρα: ιδανικός τρόπος για κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Φεύγει το λίπος, το λάδι δε χρειάζεται την ώρα του φουρναρίσματος.
» Τηγάνι: το λάδι όταν τηγανίζουμε οξειδώνεται και οι τροφές απορροφούν μεγάλη ποσότητα λαδιού. Δεν είναι υγιεινός τρόπος μαγειρικής.