Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Τα καρκινικά κύτταρα βασίζονται στη γλυκόζη (το σάκχαρο του αίματος) για να έχουν «καύσιμη ύλη». Μια μελέτη σε καρκινοπαθή ποντίκια, η οποία διενεργήθηκε από το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο της British Columbia, έδειξε ότι οι όγκοι αναπτύσσονταν πιο αργά, όταν τα ζώα έτρωγαν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες, σε σύγκριση με εκείνα που έκαναν μικτή διατροφή δυτικού τύπου. Τα ποντίκια που έτρωγαν τροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ινσουλίνης και λακτάσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Εκείνα που έκανα διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες από τη γέννησή τους δεν ανέπτυξαν καρκίνο σε ένα χρόνο, ενώ στο 50% εκείνων με τη διατροφή δυτικού τύπου εμφανίστηκαν όγκοι. Επίσης, το 50% των ποντικών που ανήκαν στην ομάδα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες ζούσαν περισσότερο από το αναμενόμενο (συνήθως, τα ποντίκια ζουν δύο χρόνια).

Είναι δύσκολο να παρεκβάλουμε στους ανθρώπους τα αποτελέσματα των μελετών σε ποντίκια. Τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν και αυτά κυρίως τη γλυκόζη ως «καύσιμο», επομένως η εφαρμογή μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου στους καρκινοπαθείς. (Cancer Research, 71:4484- 4493, 2011)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *