Η καλή διάθεση κάνει καλό στην καρδιά

 

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αμερική, η καλή ζωή, η ζωντάνια, η ενεργητικότητα, η χαλάρωση και το αίσθημα της χαράς, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή. Η Dr. Lisa R. Yanek, Johns Hopkins University School of Medicine’s division of General Internal Medicine, και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο American Journal of Cardiology, την 1η Ιουλίου.

Η χαρούμενη διάθεση μπορεί να σας κάνει πιο υγιείς, καθώς επιδρά θετικά πάνω στη νόσο. Εάν από τη φύση σας είστε ένα χαρούμενο άτομο και βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, είναι πιθανότερο να μην κινδυνεύετε από καρδιακά επεισόδια. Ωστόσο ο ευχάριστος χαρακτήρας και η θετική προδιάθεση δεν είναι κάτι το οποίο το μαθαίνει κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά κάτι με το οποίο γεννιέται.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με τάση για κατάθλιψη και άγχος, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από νόσο που σχετίζεται με την καρδιά, σε σχέση με πιο αισιόδοξα άτομα.

Η τελευταία έρευνα, δεν είναι η μόνη που συνδέει την υγεία της καρδιάς με τα θετικά συναισθήματα.

Το 2012 μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών έδειξε ότι η αισιοδοξία, η ευτυχία και άλλα θετικά συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ωστόσο, η Dr. Lisa R. Yanek και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους πάνε ένα βήμα παρακάτω, καθώς η έρευνά τους βασίστηκε σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία επεισόδια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομαμε καλή διάθεση, ενώ αντιμετώπιζαν υψηλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, παρουσίασαν λίγακαρδιακά επεισόδια.

Και παρόλο που οι υποβόσκοντες μηχανισμοί που συνδέουν την ευτυχία με την υγεία της καρδιάς παραμένουν ασαφείς, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους προσφέρουν κάποιες άγνωστες μέχρι τώρα πληροφορίες για τις συνδέσεις μυαλού -σώματος που, αν διερευνηθούν περαιτέρω, θα δοθούν σημαντικά στοιχεία ως προς το ποιοί μπορεί να είναι αυτοί οι μηχανισμοί.

Για την έρευνα αυτή χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια έρευνα του Johns Hopkins, που αφορούσε αδέρφια, η οποία διήρκησε 25 χρόνια. Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Institutes of Health (NIH), και ονομάζεται GeneSTAR (Genetic Study of Atherosclerosis Risk), ενώ σκοπός της ήταν ο εντοπισμός των ριζών της στεφανιαίας νόσου σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Τα δεδομένα που ανέλυσαν οι ερευνητές προήλθαν από 1,483 υγιή αδέρφια, ατόμων που είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο πριν την ηλικία των 60 ετών και που παρακολουθούνταν για διάστημα από 5 έως 25 χρόνων. Τα αδέρφια ατόμων που έχουν αναπτύξει στεφανιαία νόσο νωρίς σε ηλικία, έχουν τον διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και τα ίδια.

Οι συμμετέχοντες επίσης υποβλήθηκαν σε μέτρησης – αξιολόγησης του προφίλ της ευημερίας τους. Αυτό περιελάμβανε παράγοντες όπως η διάθεση, το ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας τους, η χαλαρή διάθεση ή η αγχωτική διάθεση, η ικανοποίηση από τη ζωή και το επίπεδο ενεργητικότητας.

Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές μέτρησαν 208 επεισόδια με καρδιακές προσβολές, αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους, οξέα στεφανιαία σύνδρομα και επεμβατικά και χειρουργικά περιστατικά, όπως αγγειοπλαστικές και αορτοστεφανιαίες παρακάμψεις.

Όταν οι ερευνητές η ανέλυσαν τα καρδιακά επεισόδια, σε σχέση με την ευημερία, βρήκαν ότι η θετικήδιάθεση και στάση ζωής συνδεόταν με μείωση κατά ⅓ στα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Στα άτομα που θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 50%, όταν συνδεόταν με θετική στάση ζωής.

 

Αυτή η σχέση συνέχισε να υπάρχει ακόμα και όταν οι ερευνητές δεν προσμέτρησαν την αρνητική επίδραση και άλλων παραγόντων, όπως ηλικία, διαβήτη, κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία.

Οι ερευνητές επικύρωσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους εξετάζοντας και στοιχεία από περίπου 6,000 άτομα του γενικού πληθυσμού που συμμετείχαν στην πρώτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 16 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με θετική διάθεση είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή άλλο στεφανιαίο επεισόδιο, ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου.

«Effect of Positive Well-Being on Incidence of Symptomatic Coronary Artery Disease»; Lisa R. Yanek, Brian G. Kral, Taryn F. Moy, Dhananjay Vaidya, and others;

American Journal of Cardiology, In Press Corrected Proof, 01 July 2013; DOI: 10.1016/j.amjcard.2013.05.055;

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002914913012800

– See more at: http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=693#sthash.WXfiCCIw.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *