Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ…

Η υγιεινή διατροφή, ένα επίκαιρο θέμα και λόγω εποχής, δεν είναι κάποιο εφήμερο σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή λίγο πριν το καλοκαίρι, για να εγκαταλειφθεί μόλις αγγίξουμε τον ποθητό στόχο. Αντίθετα αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια και βέβαια μια καλή συνήθεια που πρέπει να μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Μια συνήθεια που σε καμιά περίπτωση δεν μας αναγκάζει να ζούμε υπό περιορισμό ή που μειώνει την κοινωνικότητά μας στο ελάχιστο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε το σημαντικό ρόλο της γνώσης, γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τη σωστή επιλογή, ειδικά όταν βρισκόμαστε…   περικυκλωμένοι από γευστικούς περιορισμούς. Επιπλέον ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα, ώστε να επαναφέρουμε την ισορροπία στον οργανισμό μας και έτσι να επιτύχει όσο το δυνατόν καλύτερες καύσεις.
Η σωστή διατροφή είναι μια κινητήριος δύναμη που μας διατηρεί σε άριστη φυσική κατάσταση, προσφέροντας στον οργανισμό ενέργεια. Οι ιδιότητές της όμως δεν σταματούν εδώ, γιατί αφ’ ενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δίαιτα για όσους έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας και αφ’ ετέρου να γίνει μια καθημερινή υγιεινή συνήθεια για αυτούς που είναι και φυσικά θέλουν να παραμείνουν ακμαίοι.
Η Ελλάδα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει κάποιες δυσάρεστες πρωτιές στο χώρο της υγείας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, πληθώρα καρδιαγγειακών νοσημάτων και γενικά προβλήματα άμεσα συνδεδεμένα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Το λυπηρό αυτό φαινόμενο είναι παράδοξο, γιατί σήμερα η παραδοσιακή ελληνική ή αλλιώς η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί διεθνώς ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής. Κι όμως, το πιάτο του μέσου Έλληνα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάποτε ονομάζαμε πατροπαράδοτες νοστιμιές της μεσογειακής γευστικής παράδοσης, δίαιτας απόλυτα ισορροπημένης, που ακολουθούσε όλες τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής.
 Τα 4 απλά και…   εύγευστα μυστικά της μακροζωϊας  και της δύναμης των προγόνων μας ήταν τα εξής:
  •  Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Τα λιπαρά προέρχονταν κυρίως από το ελαιόλαδο, το μόνο λάδι, που έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο τουλάχιστον για 3.000 χρόνια και γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες, ιδίως κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Τα δημητριακά, κυρίως όσπρια και σιτηρά, που προορίζονταν για την παρασκευή του ψωμιού, ήταν ολικής άλεσης και αναποφλοίωτα, ώστε οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά να βοηθούν την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Υπήρχε σαφής προτίμηση στο λευκό κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, τα οποία έχουν ελάχιστα λιπαρά και τοξίνες.
Δυστυχώς ο σύγχρονος  Έλληνας κάνει τα εντελώς αντίθετα…     
Καταναλώνει πολλά λιπαρά φαγητά, χρησιμοποιεί κορεσμένα ζωϊκά λίπη και τρέφεται σχεδόν συνέχεια με κόκκινα κρέατα, που τα συνοδεύει με ελάχιστα ή και καθόλου λαχανικά. Τα φρούτα τείνουν να εξαφανιστούν από το καθημερινό του διαιτολόγιο, ενώ τρώει πολλά ζυμαρικά και άμυλο χωρίς καθόλου φυτικές ίνες. Προτιμά το λευκό ψωμί και μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων του προέρχεται από την κατανάλωση ζάχαρης. Πίνει δε ελάχιστο νερό, έχοντας αντικαταστήσει τα μεσογειακά ποτά, όπως το κρασί με τα ποτά βορείων λαών, π.χ. βότκα και ουίσκι, που επιβαρύνουν την ημερήσια θερμιδική του πρόληψη. Έτσι έχει εγκαταλείψει όλους τους βασικούς παράγοντες διατροφής, που του χάριζαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα υψηλότατο επίπεδο υγείας. Φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και το καλοκαίρι με την πληθώρα φρούτων και λαχανικών που προσφέρει, είναι πραγματικά η ιδανική εποχή.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για αυτούς που ενδιαφέρονται να χάσουν κιλά μόνιμα και προπάντων υγιεινά, πρέπει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες που αναφέρονται παραπάνω και θα πρέπει να έχει περίπου την ακόλουθη μορφή:
  • Πρωινό με φρέσκο χυμό φρούτων εποχής, ψωμί ολικής άλεσης και άπαχο λευκό τυρί (ανάλατη μυζήθρα ή cottage cheese).
  • Ενδιάμεσα από τα γεύματα το θερμιδικό κενό μπορεί να καλυφθεί από κάποιο φρούτο, που θα προσφέρει στον εγκέφαλο τα απαραίτητα ζάχαρα για την καλή λειτουργία του.
  • Μεσημεριανό με άφθονα πράσινα λαχανικά (ωμά ή βραστά) με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι σε συνδυασμό με 160γρ. πρωτεϊνης, κυρίως λευκής, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα.
  • Το βραδινό πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά ή μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι ή πατάτες συνοδευόμενες με λαχανικά και ψωμί, επίσης ολικής άλεσης.
Το παραπάνω πρόγραμμα περιλαμβάνει τους σωστούς συνδυασμούς, ώστε ο οργανισμός μας να αρχίσει να μεταβολίζει καλύτερα τις τροφές και να μειώνει τα ποσοστά λίπους που έχει αποθηκεύσει. Επιπλέον, αποτελεί μια ιδανική μέθοδο που θα κρατήσει και την υγεία μας…   και το ηθικό μας ακμαία!
Θα πρέπει, τέλος, πάντα να φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονο νερό, για να επιτυγχάνουμε την αποτοξίνωση που θέλουμε, σε συνδυασμό με τις καλύτερες δυνατές καύσεις.
Η τήρηση αυτών των απλών αρχών υγιεινής διατροφής θα μας δώσει γρήγορα και κυρίως, μόνιμα αποτελέσματα, που δεν θα βλάψουν καθόλου τον οργανισμό μας. Αντίθετα θα μας χαρίσουν υγεία, όμορφο και πάνω από όλα γερό σώμα, όχι μόνο για το φετινό καλοκαίρι, αλλά για πάντα!