Λιγότερο αλάτι και περισσότερο κάλιο για μακροζωΐα

Λιγότερο αλάτι και περισσότερο κάλιο για μακροζωΐα

Για περισσότερα από 50 χρόνια, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμβουλεύουν να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού, προκειμένου να ελαττωθεί ο κίνδυνος υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας και στεφανιαίας νόσου. Τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνει και η χαμηλή πρόσληψη καλίου. Μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου & Πρόσληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. έδειξε ότι ο συνδυασμός υψηλής ποσότητας άλατος και χαμηλής πρόσληψης καλίου μεγάλωνε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ενίσχυε το γενικό ποσοστό θνησιμότητας.

Η υψηλή πρόσληψη άλατος μεγάλωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ετήσια βάση κατά 20%, ενώ η υψηλή πρόσληψη καλίου ελάττωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 20%. Αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονταν από το φύλο, τη φυλή, το δείκτη σωματικής μάζας ή την πίεση του αίματος. Στα πλαίσια της μελέτης παρατηρήθηκαν περισσότεροι από 12.000 ενήλικες Αμερικανοί για σχεδόν 15 χρόνια. Φροντίστε να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι και περισσότερο κάλιο. («Archives Internal Medicine, 171: 1183-1191,2011).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *