Μεταβλητότητα Καρδιακού Ρυθμού (heart rate variability)

Μεταβλητότητα Καρδιακού Ρυθμού (heart rate variability)

Όλοι γνωρίζουν τον καρδιακό ρυθμό ή τους σφυγμούς της καρδιάς, που υπολογίζονται ανά λεπτό. Οι σφύξεις ανά λεπτό είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της φυσικής κατάστασης και μπορεί να αξιολογήσει την υγεία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που είναι ο «υπολογιστής» ολόκληρου του οργανισμού. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, που γίνονται χωρίς εμείς να τις κάνουμε συνειδητά (όπως, η ρύθμηση του σφυγμού της καρδιάς, η πίεση στις αρτηρίες, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, ο ρυθμός της αναπνοής και άλλες.

Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να έχει 60 σφύξεις το λεπτό σε ηρεμία, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κάθε χτύπος δεν απέχει από τον επόμενο πάντα 1 δευτερόλεπτο (1’=60’’, άρα για κάθε δευτερόλεπτο ένας χτύπος=60 χτύποι το λεπτό). Συνήθως απέχει περισσότερο ή λιγότερο. Ο μέσος όρος είναι 60 χτύποι το λεπτό ,αλλά μερικοί χτύποι είναι δυνατόν να απέχουν μεταξύ τους από 0,7 δευτερόλεπτα έως 1,3 δευτερόλεπτα. Αυτή η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (ΜΚΡ). Η ΜΚΡ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά γενικάαντιπροσωπεύει την επίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος πάνω στην καρδιά. Με την καταγραφή του μπορούμε να συμπεράνουμε αν «επικρατεί» το συμπαθητικό ή το παρασυμπαθητικό σύστημα .Η αλλοίωση της ισορροπίας του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος είναι το πρώτο σημάδι της δυσλειτουργίας του οργανισμού.

Τα άτομα που έχουν μειωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρδιοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, και άλλες παθήσεις. Γενικά, τα άτομα με μειωμένη ΜΚΡ έχει αποδειχθεί ότι ζουν λιγότερο. Άρα, η ΜΚΡ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της συνολικής υγείας και αυτού που λέμε βιολογική ηλικία.

μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού

View more presentations or upload your own.

Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια (1965) από την πρώτη επιστημονική δημοσίευση σχετικά με την ΜΚΡ και οι σχετικές μελέτες πλέον πλησιάζουν τις 10.000! Τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά, αλλά μόλις πρόσφατα βγήκε από τα επείγοντα περιστατικά και τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων και εξόπλισε τα ιατρεία με ένα εξαιρετικό εργαλείο διάγνωσης και πρόγνωσης.

Η εξέταση
Η εξέταση είναι απλή, γρήγορη, αναίμακτη και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο (τα μηχανήματα καταγραφής είναι φορητά). Η καταγραφή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αλλά η απλή δεκάλεπτη καταγραφή (5 λεπτά ξαπλωτός, έγερση και 5 λεπτά όρθιος) είναι αξιόπιστη και αρκετή για πολλά συμπεράσματα σχετικά με την υγεία και τον κίνδυνο από τις σύγχρονες παθήσεις. Ο εξεταζόμενος φοράει μία λεπτή ελαστική ζώνη στο στήθος και ξαπλώνει. Μετά από 5 λεπτά σηκώνεται και κάθετε όρθιος για ακόμα 5 λεπτά. Βγάζει τη ζώνη και το τεστ έχει ολοκληρωθεί. Τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως.

Σχετικά με την εξέταση:

Για ραντεβού καλέστε στο 210 26 28 639 ή στο 6955 499 480 (το ιατρείο στεγάζεται στο ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ στην Πεύκη)

Για αθλητικούς συλλόγους και ομάδες μπορούμε να έρθουμε στο χώρο σας και να εξετάσουμε μεγάλο αριθμό αθλητών σε πολύ χαμηλές τιμές (το ίδιο ισχύει και για επαρχία)