Ο Καθυστερημένος Μυικός Πόνος

Υπάρχουν πολλά θέματα στο πλαίσιο της επιστήμης της άσκησης, που δεν είναι καλά κατανοητά , και η εμφάνιση καθυστερημένου μυικού πόνου είναι ένα από αυτά.

Ο πόνος αυτός αποτελεί μια οικεία εμπειρία για τους αθλητές κάθε επιπέδου και μπορεί να περιγραφεί ως μυικός πόνος που εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες μετά από έντονη άσκηση. Η αίσθηση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια δυσφορία μέχρι και εξουθενωτικό πόνο.. Η εμφάνισή του διαφέρει από τον οξύ μυϊκό πόνο, που τα συμπτώματά του μπορεί να γίνουν αισθητά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια έντονη περίοδο άσκησης.. Αυτός συνήθως οφείλεται σε αύξηση των ιόντων υδρογόνου που συνδέονται με συσσώρευση γαλακτικού οξέος ή σε οίδημα από συγκέντρωση υγρού στους ιστούς.

Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την υποκείμενη αιτία της έναρξης του καθυστερημένου μυϊκού πόνου, ωστόσο καμία δεν είναι καθολικά αποδεκτή. Υπάρχουν επίσης πολλοί ανεπίσημοι ισχυρισμοί ,ότι οι επιπτώσεις του ΚΜΠ μπορεί να μειωθούν με διάφορους τρόπους θεραπείας.Ωστόσο , καμία μέθοδος δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει τόσο στην θεραπεία όσο και στην πρόληψη της εμφάνισης του καθυστερημένου μυικού πόνου.
Αιτίες

Παρά το γεγονός ότι η πραγματική παθοφυσιολογία του ΚΜΠ είναι αμφισβητήσιμη, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι, είναι αποτέλεσμα της επίπονης έκκεντρης-πλειομετρικής δράσης των μυών .

Ο Stone και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι στατικές και οι μειομετρικές δράσεις μυών προκάλεσαν μικρή ή μηδενική εμφάνιση ΚΜΠ σε σχέση με την ακραία αίσθηση του πόνου που εμφανίστηκε μετά από πλειομετρική προπόνηση αντίστασης.

Μελέτες που έγιναν σε αθλητές αντοχής σε δαπεδοεργόμετρο , διαπίστωσαν ότι το τρέξιμο στην κατηφόρα – πλειομετρική προπόνηση- οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο εμφάνισης ΚΜΠ σε σύγκριση με το τρέξιμο σε επίπεδο έδαφος. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που πολλοί δρομείς μπορούν να το επιβεβαιώσουν!

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ και η συσσώρευση του , κάποτε πίστευαν ότι ήταν μια σημαντική αιτία του ΚΜΠ, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. Τα επίπεδα του γαλακτικού στο αίμα επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε μία ώρα μετά την άσκηση , ακόμη και μετά από περιόδους εξαιρετικά έντονης άσκησης . Οι μελέτες σχετικά με το κατηφορικό τρέξιμο , έδειξαν ότι, αν και οδήγησε σε μεγαλύτερη εμφάνιση ΚΜΠ σε σύγκριση με το τρέξιμο σε επίπεδο έδαφος , παρόλα αυτά παρήγαγε σημαντικά μικρότερη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο αίμα.

 

Ρήξη των ιστών


Η εμφάνιση ΚΜΠ μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ρήξης του μυϊκού ιστού. Μυϊκές βιοψίες που ελήφθησαν από μαραθωνοδρόμους μετά από αγώνα ή προπόνηση , έδειξαν σημαντική κυτταρική βλάβη σε αυτούς τους μυς των αθλητών. Το σαρκείλημα (κυτταρική μεμβράνη), μπορεί να υποστεί ρήξη , που επιτρέπει στα περιεχόμενα του κυττάρου να διαρρεύσουν μεταξύ των άλλων μυϊκών ινών .Βλάβη στα συσταλτά νημάτια της ακτίνης και της μυοσίνης , όπως επίσης και στη διαμόρφωση της Ζ ζώνης (υπεύθυνη για τη διαρθρωτική στήριξη), έχουν επίσης αναφερθεί .


Φλεγμονώδης απάντηση

Η υπερβολική άσκηση αυτού του είδους που οδηγεί στον ΚΜΠ μπορεί να προκαλέσει συχνά μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει μετά από εντατική δραστηριότητα. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση , ότι η ΚΜΠ προκαλείται από μια φλεγμονώδη αντίδραση μέσα στους μυς.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις επιπτώσεις της έναρξης του ΚΜΠ, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη διαχείριση των αθλητών με αντιφλεγμονώδη φάρμακα . Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση, ήταν ανεπιτυχής τόσο στη μείωση όσο και στην εμφάνιση ή τη σοβαρότητα του πόνου. Πιο πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι η μικροσκοπική μυϊκή βλάβη που προκαλείται από έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πράγματι μια φλεγμονώδη αντίδραση στους μυς. Ο Tidall μελέτησε τη φλεγμονώδη αντίδραση των κυττάρων στην οξεία βλάβη των μυών .

Φαίνεται πιθανόν, ότι οι οξείς δομικές βλάβες στους μυικούς ιστούς, εισάγουν την εμφάνιση του ΚΜΠ.. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί σε νέκρωση (κυτταρικός θάνατος) , φθάνοντας στην κορύφωση περίπου 48 ώρες μετά την άσκηση. Τα ενδοκυτταρικά περιεχόμενα και τα υποπροϊόντα της ανοσο-αντίδρασης, στη συνέχεια συσσωρεύονται έξω από το κύτταρο, ερεθίζοντας της νευρικές απολήξεις των μυών .

 

Μείωση των αποτελεσμάτων της εμφάνισης του καθυστερημένου μυικού πόνου

Ο ΚΜΠ οδηγεί σε απώλεια της μέγιστης ισχύος ,και αυτό μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις σε μία δοκιμασία αντοχής μέχρι και μία στροφή για παράδειγμα . Αυτό μπορεί να οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

1) Φυσιολογική βλάβη του μυϊκού ιστού
2) Αποτυχία του ζεύγους διέγερσης -συστολής
3) Απώλεια των συσταλτών πρωτεϊνών
Ο ΚΜΠ προκαλεί επίσης την απώλεια του εύρους κίνησης .Ωστόσο καμία μέθοδος δεν έχει αποδειχθεί ,ότι επιταχύνει σημαντικά την ανάκαμψη από την έναρξη του καθυστερημένου μυϊκού πόνου.

Το Μασάζ έχει δείξει διαφορετικά αποτελέσματα ,που μπορεί να αποδοθούν στο είδος της τεχνικής μασάζ που χρησιμοποιήθηκαν Μπορεί να μειώσει την ταλαιπωρία που συνδέεται με τον ΚΜΠ και ίσως ακόμη και το οίδημα ,αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία των μυών. Η κρυοθεραπεία (λουτρά με πάγο ή παγοκύστες) , οι διατάσεις , η ομοιοπαθητική , τα υπέρηχα και τα TENS έχουν αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζουν σε κλινικές δοκιμές στην ανακούφιση του πόνου των μυών ή άλλων αποτελεσμάτων σχετικά με τον ΚΜΠ..

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού ,και εκτεταμένες αναφορές δείχνουν ,ότι οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορεί να μετριάσουν τις επιπτώσεις της εμφάνισης του ΚΜΠ. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις κλινικές δοκιμές .Η λήψη βιταμίνης C σε μεγάλες δόσεις δεν συνιστάται και μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι επιβλαβής.

Τέλος, μια πρόσφατη μελέτη από τον Miller και τους συνεργάτες του ,έδειξε την αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος πρωτεάσης για την πρόληψη και ανάκαμψη από το ΚΜΠ .

Η πειραματική ομάδα έδειξε σημαντικά ανώτερη ανάκτηση της συσταλτικής λειτουργίας και μειωμένες επιπτώσεις στην εμφάνιση ΚΜΠ μετά από κατηφορικό τρέξιμο σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου(.placebo)

Αν και η έντονη άσκηση, ιδιαίτερα μετά από μια παρατεταμένη προσωρινή αποχή από την προπονητική δραστηριότητα, μπορεί να προκαλέσει ΚΜΠ, οι επόμενες προπονήσεις είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε καθυστερημένη ευαισθησία .


Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης

Φυσικοθεραπευτής –ΟΜΤ
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
ΞΕΝΟΦΏΝΤΑ & ΛΕΩΝΙΔΑ – ΓΕΡΑΚΑΣ
210 -6049405
6974942384

πηγή runningnevs