Πέτρα στα νεφρά και διατροφή

Πέτρα στα νεφρά και διατροφή

Γράφτηκε από τον   Κατηγορία: Άλλες Παθήσεις

Πέτρα στα νεφρά και διατροφή

Η ουρολιθίαση είναι μια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, που προκαλείται από την συγκέντρωση κρυστάλλων που σχηματίζονται από τις χημικές ουσίες στα νεφρά και στον ουρητήρα.
Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να είναι μικρές και να περάσουν απαρατήρητες από το ουροποιητικό σύστημα, αλλά μια πέτρα μπορεί  να αυξηθεί σε ικανοποιητικό μέγεθος (συνήθως τουλάχιστον 3 mm) και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων προκαλώντας αφόρητο πόνο, αν «ταξιδεύει» στους σωλήνες του ουροποιητικού συστήματος.
Περίπου το 80% των ατόμων με πέτρες στα νεφρά είναι άνδρες λόγω της μεγαλύτερης ουρήθρας.

Ποιοι διατροφικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων;

Η κύρια αιτία των λίθων των νεφρών είναι η έλλειψη νερού. Πέτρες συνήθως έχουν βρεθεί σε εκείνους που πίνουν λιγότερο από οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα.
Επίσης η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, το νάτριο, τα εξευγενισμένα σάκχαρα (επεξεργασμένα), η φρουκτόζη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ο χυμός γκρέιπφρουτ, ο χυμός μήλου και τα οξαλικά οξέα (Τροφές πλούσιες σε οξαλικά είναι τα φιστίκια, οι σοκολάτες και το τσάι). Η αυξημένη κατανάλωση ασβεστίου και κυρίως συμπληρώματος. Η φθορίωση του πόσιμου νερού. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C.

Τα προληπτικά μέτρα εξαρτώνται από το είδος των λίθων. Μπορούμε όμως να δώσουμε κάποιες γενικές οδηγίες:

  • Πίνετε πολλά υγρά και κυρίως νερό εμφιαλωμένο. Τουλάχιστον δέκα ποτήρια νερό την ημέρα (2 λίτρα νερό την ημέρα). Στην περίπτωση υπερκυστινουρίας (4 λίτρα νερό την ημέρα).
  • Πρόσληψη ασβεστίου με μέτρο 1.000-1.200 mg ανά ημέρα (γαλακτοκομικά)
  • Ο περιορισμός της βιταμίνης C, πρόσληψη σε λιγότερο από 1000 mg ανά ημέρα
  • Περιορισμός πρόσληψης βιταμίνης D
  • Περιορισμός ζωικής πρωτεΐνης. 80-120γρ. κρέας την ημέρα 2-3 φορές την εβδομάδα. 100-120γρ. ψάρι την ημέρα 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Αυξημένη πρόσληψη χορήγηση τροφών με κιτρικό. Το κιτρικό άλας το βρίσκουμε στην λεμονάδα και την πορτοκαλάδα, την μπανάνα, τα βερίκοκα, το καρπούζι, το ψάρι και το γιαούρτι. φροντίστε να προσθέτετε φρέσκο χυμό από μισό λεμόνι, σε κάθε ποτήρι νερό που πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αποφυγή αυστηρής χορτοφαγίας.
  • Καθόλου αλκοόλ
  • Αποφυγή λιπαρών
  • Περιορισμός πρόσληψης νατρίου λιγότερο από 2.300 mg ανά ημέρα. Εναλλακτική επιλογή είναι και τα σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (υποκατάστατα αλατιού). Τροφές πλούσιες σε νάτριο: αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς αν είναι αλατισμένοι, σούπες, λουκάνικα, τυριά, κρέας, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα. Δώστε προσοχή στις ετικέτες όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
  • Περιορισμός κατανάλωσης αναψυκτικών, τα οποία περιέχουν φωσφορικό οξύ.
  • Περιορισμό τροφίμων πλούσιων σε οξαλικά οξέα όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα προϊόντα σόγιας, τσάι, φιστίκια, φράουλες, παντζάρια και σοκολάτα.

 

Βιβλιογραφία:

Knight J, Assimos DG, Easter L, Holmes RP (2010). «Metabolism of fructose to oxalate and glycolate».
Johri, N; Cooper B, Robertson W, Choong S, Rickards D, Unwin R (2010). «An update and practical guide to renal stone management» . Nephron Clinical Practice 116 (3): c159–71.
Curhan, GC; Willett, WC; Rimm, EB; Spiegelman, D.; Stampfer, MJ (1996). «Prospective study of beverage use and the risk of kidney stones». American journal of epidemiology 143 (3): 240–247.
Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium, Summary , pp. 1–14 in Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium (2011)
Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium, Tolerable upper intake levels: calcium and vitamin D , pp. 403–56 in Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium (2011)
Goodwin, JS; Mangum, MR (1998). «Battling quackery: attitudes about micronutrient supplements in American academic medicine». Archives of Internal Medicine 158 (20): 2187–91.
Rodman, JS; Seidman, C (1996). «Chapter 8: Dietary Troublemakers». In Rodman, JS; Seidman, C; Jones, R. No More Kidney Stones (1st ed.). New York: John Wiley & Sons, Inc. pp. 46–57. ISBN 978-0-471-12587-7
Fink, HA; Wilt, TJ; Eidman, KE; Garimella, PS; MacDonald, R; Rutks, IR; Brasure, M; Kane, RL; Ouellette, J; Monga, M (2013 Apr 2). «Medical management to prevent recurrent nephrolithiasis in adults: a systematic review for an American College of Physicians Clinical Guideline.». Annals of internal medicine 158 (7): 535–43.
Taylor, EN; Curhan, GC (2006 Sep). «Diet and fluid prescription in stone disease.». Kidney international 70 (5): 835–9.
Paterson, R; Fernandez, A; Razvi, H; Sutton, R (2010). «Evaluation and medical management of the kidney stone patient» . Canadian Urological Association Journal 4 (6): 375–9
WHAT ARE KIDNEY STONES? . Retrieved August 19, 2013

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *