Ρόδι: Ο καρπός της υγείας και της αφθονίας

Ρόδι: Ο καρπός της υγείας και της αφθονίας


Αυτή την εποχή, τα ζωηρόχρωμα κόκκινα σπυριά του ροδιού πρωταγωνιστούν στις γιορτινές σαλάτες –ή και σε άλλα γιορτινά φαγητά όπως το κρέας από κυνήγι, το χοιρινό ή το πιλάφι.

Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που η παράδοσή μας ζητά να σπάσουμε ένα ρόδι στην πόρτα του σπιτιού μας την Πρωτοχρονιά. Και ακόμη περισσότεροι για να το έχουμε στο τραπέζι μας όλο το χειμώνα που είναι η εποχή του.

Τα οφέλη του ροδιού για την υγεία μας

Καθυστερεί τη γήρανση: Το ρόδι περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με την κλίμακα της αμερικανικής υπηρεσίας γεωργίας σχετικά με την ικανότητά τους απορρόφησης των ελευθέρων ριζών (ORAC scale – Oxygen Radical Absorbance Capacity) ο χυμός του ροδιού έχει την αξιοσημείωτη αξιολόγησης των 2860 μονάδων. Γι’ αυτό και ο χυμός ροδιού αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές φυσικές κρέμες αντιγήρανσης.

Προστατεύει τα νεφρά: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Renal Failure έδειξε πως το εκχύλισμα του ροδιού προλαμβάνει τις βλάβες των νεφρών και τα προστατεύει από τις επικίνδυνες τοξίνες του περιβάλλοντος.

Προστατεύει και αναγεννά το ήπαρ: Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Toxicology and Industrial Health έδειξε άλλη μια πολύτιμη για την υγεία μας δράση του χυμού του ροδιού: όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά επίσης στην αναγέννησή του όταν έχει υποστεί βλάβες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Το ρόδι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που είναι γνωστό πως ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλει στη γρηγορότερη ανάρρωση από ιώσεις.

Δρα κατά των αλλεργιών: Το ρόδι παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ουσίες που μειώνουν τη βιοχημική διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση αλλεργιών.

Προστατεύει κατά της καρδιοπάθειας: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Atherosclerosis δείχνει πως το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού για τη σύνθεση χοληστερόλης και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.

Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου: Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Translational Oncology υποδεικνύει πως ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού εξουδετέρωσαν στη διαδικασία πειραμάτων καρκινικά κύτταρα που ευθύνονταν για τον καρκίνο του προστάτη. Άλλη επιστημονική ομάδα μελέτησε την επίδραση του ροδιού και των συστατικών του (λουτεολίνη, ελλαγικό οξύ και πουνικικό οξύ) κατά του καρκίνου του μαστού. Στα αποτελέσματά τους που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Breast Cancer Research and Treatment, ανέφεραν πως θα μπορούσε το ρόδι να είναι μια αποτελεσματική τροφή για την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Ο χυμός του ροδιού εξετάστηκε σε έρευνα σχετικά με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βρέθηκε πως το εκχύλισμά του μπορεί να βοηθά τον έλεγχό της, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Plant Foods for Human Nutrition.

Παρότι σε πολλές από τις παραπάνω έρευνες και αναφορές, η δράση του ροδιού δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη, το σίγουρο είναι πως το ρόδι έχει αντιοξειδωτική δράση και περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες) ενώ παράλληλα δίνει ελάχιστες θερμίδες.

Απολαύστε το τώρα που είναι η εποχή του στα φαγητά και τις σαλάτες, σαν σνακ ή πιο εύκολο, πιείτε το χυμό του σκέτο ή ανάμικτο με χυμό πορτοκαλιού, καρότου ή/και μήλου.

www.capitalhealth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *