Σηφάκης-Παπαθανασόπουλος νικητές χέρι-χέρι στον Ψηλορείτη, δείτε τα αποτελέσματα


Η 3η διοργάνωση του Psiloritis Race στάθηκε τυχερότερη από την περσινή όταν οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τον αγώνα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Φέτος, 80 δρομείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη υπό ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες την ώρα που οι συναθλητές τους στην Ζήρεια στάθηκαν άτυχοι. Με σύμμαχο την εκπληκτική ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες σε ανεκτά για την εποχή επίπεδα, οι δρομείς αναμετρήθηκαν με τα 35χλμ της διαδρομής με συνολική υψομετρική ανάβαση 1650μ.

Με σημείο εκκίνησης το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ) και αφού οι αθλητές έκαναν τον γύρο του Οροπεδίου γύρω στα 5 χλμ, άρχισαν να ανηφορίζουν τον χωματόδρομο που περνάει δίπλα από το Ιδαίον Άντρον και ακολουθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Μια απαιτητική ανηφόρα 2,5χλμ μέσα από ένα κακοτράχαλο λούκι ήταν το πρώτο σημάδι ότι η ανάβαση στην κορυφή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Φτάνοντας σε ένα μικρό οροπέδιο, συναντάς τα τελευταία ίχνη ενός βαρύ χειμώνα με χιονούρες να καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της διαδρομής (συνολικά 2,5χλμ διαδρομής περιελάμβαναν τρέξιμο σε χιόνι). Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για την ασφάλεια των αθλητών τοποθετώντας σχοινιά σε όλα τα εκτεθειμένα περάσματα.

Μετά από την ανάβαση ενός δεύτερο αλλά ηπιότερης κλίσης λουκιού, η θέα αρχίζει να σε αποζημιώνει και λίγο αργότερα γίνεται ορατή η κορυφή του βουνού (Τίμιος Σταυρός 2424μ). Μια τελευταία κάθετη ανάβαση και βρίσκεσαι στο υψηλότερο σημείο του νησιού αντικρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα. Όλη η Κρήτη προβάλει μπροστά σου με τον επιβλητικό όγκο των Λευκών Ορέων, το Λιβυκό-Κρητικό πέλαγος και τις μεγάλες πόλεις του Ηρακλείου και Ρεθύμνου στα πόδια σου. Η σκέψη ότι σε περιμένουν άλλα 18χλμ μόνο κατάβασης σου δίνουν την δύναμη να αντλήσεις ενεργειακά αποθέματα και γλιστρήσεις στις αρχικά χιονισμένες πλαγιές, καθιστώντας την όλη εμπειρία σκέτη απόλαυση.

Στην συνέχεια, 3 χιλιόμετρα τεχνικής κατάβασης σε κακοτράχαλο μονοπάτι με διασκορπισμένες μεγάλες πέτρες δοκιμάζουν τις αντοχές που έχουν μείνει. Τελειώνοντας το μονοπάτι είσαι πλέον στο τελευταίο και αναμφίβολα ευκολότερο κομμάτι της διαδρομής. 13 χλμ κατηφόρας εκ των οποίων τα 11 σε βατό χωματόδρομο και τα τελευταία 2 σε άσφαλτο που σε φέρνουν στο χωριό Κουρούτες, ενώ ένα Κρητικό γλέντι έχει στηθεί από τους ντόπιους με χορό, φαγητό και την περιβόητη Κρητική φιλοξενία.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, 60 δρομείς κατάφεραν να φτάσουν στην γραμμή του τερματισμού. Πρωταγωνίστησαν οι συνήθεις ύποπτοι με τον Μανώλη Σηφάκη να οδηγεί σε απίστευτα γρήγορο ρυθμό για τα πρώτα 5χλμ (19:20) παρά το γεγονός ότι είχε καταφέρει να κερδίσει με ρεκόρ διαδρομής στον αγώνα της Σαμαριάς μόλις μια βδομάδα νωρίτερα. Από πολύ κοντά ακολουθούσε ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος δείχνοντας να έχει αποκατασταθεί μετά τον άθλο του στην Ατακάμα τον Μάρτιο και να τιμά τους διοργανωτές που τον προσκάλεσαν να συμμετάσχει. Τρίτος ο Παντελής Καμπαξής που παρά την επικείμενη συμμετοχή του σε αγώνα 100χλμ στην Τσεχία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δοκίμασε να ακολουθήσει τους δύο πρώτους. Όταν η διαδρομή άρχισε να ανηφορίζει, ο Παπαθανασόπουλος έφτασε τον Σηφάξη και συνέχισαν μαζί για το υπόλοιπο του αγώνα μέχρι και τον τερματισμό, μοιραζόμενοι έτσι την 1η θέση με 3:42. Οι διοργανωτές βρέθηκαν στην δύσκολη θέση να αναζητήσουν μια σολομώντεια λύση αφού δεν ήταν προετοιμασμένοι να απονέμουν δύο κύπελλα για την 1η θέση. Έτσι, μετά από συμφωνία των δύο αθλητών, έριξαν το νόμισμα και επίσημα η 1η θέση πήγε στον Σηφάκη χωρίς να προκαλέσει την όποια δυσαρέσκεια από τον Αργύρη Παπαθανασόπουλο. Στην 3η θέση βρέθηκε τελικά ένας άλλος γνωστός αθλητής για τις επιτυχίες του στις υπεραποστάσεις, ο Σπύρος Σπυρόπουλος (Φειδιπίδειος Άθλος, 300χλμ Ιτέας κα) πέντε λεπτά πίσω από τους πρώτους.

Οργανωτικά φάνηκε η αγάπη των ανθρώπων, και η επιθυμία τους να αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου τους και να σταθούν επάξια στους υψηλούς δείκτες απαιτήσεων της δρομικής κοινότητας. Άριστη σηματοδότηση, τακτικότατοι σταθμοί τροφοδοσίας ανα 2,5 χλμ, μεταφορά των αθλητών με πούλμαν, πλούσιο γεύμα στον τερματισμό, παροχή μασάζ και συνέπεια στους χρόνους της ενημέρωσης, του πάστα πάρτυ και της εκκίνησης λεωφορείων και αγώνα.

Δεν απομένει παρά η δρομική κοινότητα της Ελλάδας να αγκαλιάσει ακόμα έναν άριστα διοργανωμένο αγώνα και να τον αναδείξει σε θεσμό, προβάλλοντας το όμορφο νησί της Κρήτης.

 

–  256 φωτογραφίες  –  27 Μαΐου 2012
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Στο Ιδαίον Άντρον. Αγγελόπουλος (Πάουερ) Θεμιστοκλής.
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
1
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό
Φωτό