ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ;

Οι καρωτίδες είναι αρτηρίες που εκτείνονται από την αορτή στο θώρακα, περνούν τον τράχηλο και φτάνουν μέχρι το κρανίο για να αιματώσουν τον εγκέφαλο. Όταν μέσα στο αγγείο αυτό αναπτύσσονται αθηροματικές πλάκες από εναποθέσεις χοληστερίνης και ασβεστίου, τότε στενεύει ο αυλός του αγγείου με αποτέλεσμα να μειώνεται η εγκεφαλική αιματική παροχή, να αυξάνεται η πιθανότητα να δημιουργηθούν ρωγμές στην αθηροματική πλάκα, και τελικά να κινδυνεύει ο ασθενής να υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συνιστά μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στην Ελλάδα και το Δυτικό κόσμο.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί η νόσος των καρωτίδων είναι να ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Τακτική άσκηση
  • Υγιεινή διατροφή
  • Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους

Καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρωτιδικής νόσου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, και η αρτηριακή υπέρταση πρέπει να προλαμβάνονται ή να ρυθμίζονται φαρμακευτικά όταν εκδηλωθούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Στα αρχικά στάδια η νόσος συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.
Το πρώτο σύμπτωμα δυστυχώς θα μπορούσε να είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιαστούν συμπτώματα που ονομάζονται παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Αυτά είναι επεισόδιο που κρατάν λίγα λεπτά έως μία ώρα και περιλαμβάνουν:

Αδυναμία κινήσεως ή μούδιασμα, ή αίσθημα βάρους σε μία πλευρά του σώματος, το ένα χέρι ή πόδι για παράδειγμα.
Απώλεια όρασης από το ένα μάτι (πολλοί το περιγράφουν σαν μια μαύρη κουρτίνα που κατεβαίνει προς τα κάτω στο ένα μάτι)
Αδυναμία ομιλίας με σαφήνεια

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξαφανίζονται τελείως μέσα σε 24 ώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να καθησυχάζει. Εάν συμβεί κάποιο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε ιατρό.

Τι εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν;

Μετά το λήψη ιστορικού και τη κλινική εξέταση, αν ο ιατρός σας υποψιάζεται ότι πάσχετε από νόσο των καρωτίδων η πρώτη εξέταση που θα ζητήσει είναι ένα έγχρωμο υπερηχοτομογράφημα των καρωτίδων.

Το υπερηχοτομογράφημα (μπορεί να ακούσετε να το ονομάζουν τρίπλεξ καρωτίδων) αποκαλύπτει αν υπάρχει κάποια στένωση στις καρωτίδες, να μετρήσει το βαθμό της στένωσης, να εκτιμήσει την αιματική ροή και την ποιότητα της αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί τη στένωση. Η εξέταση είναι ανώδυνη και οι πληροφορίες που δίνει πολύ χρήσιμες για τον αγγειοχειρουργό που θα εκτιμήσει το κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

 

Είναι πιθανό ο αγγειοχειρουργός σας να ζητήσει τη διενέργεια αγγειογραφίας των καρωτίδων. Η αγγειογραφία είναι πολύ ειδική εξέταση που δείχνει με μεγάλη ακρίβεια την εντόπιση και την έκταση της βλάβης των καρωτίδων. Συνήθως γίνεται όταν προγραμματίζεται κάποια χειρουργική επέμβαση στις καρωτίδες. Υπάρχουν τριών ειδών αγγειογραφίες. Η αξονική και η μαγνητική αγγειογραφία είναι σχετικά καινούργιες εξετάσεις που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες με μεγάλη ακρίβεια και είναι αναίμακτες. Η κλασσική ψηφιακή αγγειογραφία είναι η πιο ακριβής εξέταση που υπάρχει και δείχνει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια την έκταση στης βλάβης. Η ψηφιακή αγγειογραφία προϋποθέτει παρακέντηση μία αρτηρίας και είναι αιματηρή εξέταση.

GreekEnglish (United Kingdom)