ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΕΞΩ ΤΑ ΣΑΒ/ΑΚΑ … ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 Είναι δυνατόν να περιοριζόμαστε στο σπίτι μας; Πρέπει να αναστείλουμε την κοινωνική μας ζωή, για τα πρόσθετα κιλά μας;Είναι ευκολότερο να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής με λίγες θερμίδες όταν γευματίζουμε ή δειπνούμε στο σπίτι μας. Μήπως είναι καλύτερα, να αποκτήσουμε κάποιες διατροφικές επιλογές και συνήθειες, που θα βοηθήσουν, ώστε στο μέλλον, να διατηρήσουμε το βάρος μας;Μπορούμε να ελέγξουμε τις ποσότητες, την ποιότητα αλλά και το είδος της τροφής που λαμβάνουμε.  Φροντίζουμε ώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας, να περιέχουν τα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε και αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε πράγματα που διαταράσσουν τη δίαιτα μας. Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι εδώ και χρόνια αναφέρουν, πως ένα μέσος άνθρωπος, όταν τρώει εκτός σπιτιού, καταναλώνει περίπου 2500 θερμίδες σε κάθε γεύμα, αφού συμπεριλαμβάνει ορεκτικά, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο. Θερμίδες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ, τον μέσο ημερήσιο θερμιδικό όριο, που επιτρέπεται, για την πλειοψηφία. Σε πολλές περιπτώσεις, τα εστιατόρια προσφέρουν μεγάλες μερίδες φαγητού, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Τα υλικά όμως είναι αμφίβολης ποιότητας και τα προσφερόμενα πιάτα, είναι γεμάτα σάλτσες και λίπη, που επιβαρύνουν το διατροφικό μας πρόγραμμα, μας χαρίζουν πολλές θερμίδες και συγχρόνως συμβάλλον στην κακή υγεία μας.

Οι ψυχολόγοι λένε, πως αρκούν 21 ημέρες για να αναπτύξουμε, οποιαδήποτε καλή συνήθεια και να την ακολουθούμε πιστά, χωρίς παρεκκλίσεις. Αν λοιπόν αφομοιώσουμε κάποιες συμβουλές, θα είναι πιο εύκολο να διασκεδάσουμε τρώγοντας σε ένα εστιατόριο, χωρίς να χαλάσουμε τη σωστή διατροφή μας.  Άλλωστε, οι ειδικοί λένε, πως είναι απαραίτητο να έχουμε κοινωνική ζωή και διασκέδαση.  Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα δεν πρέπει να βιώνουν την απομόνωση, έστω και ηθελημένα, για οποιοδήποτε λόγο. Υπάρχουν εστιατόρια, που διαθέτουν πιάτα μικρής θερμιδικής αξίας στο μενού τους.  Διαλέγουν με προσοχή τις πρώτες ύλες, προσφέρουν λογικές μερίδες και αρκετές επιλογές. Παρόλα αυτά δεν είναι πάντα εφικτό να πηγαίνουμε σε μέρη δικής μας επιλογής, γι αυτό κάποια μυστικά είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουμε. Καταρχάς όλα τα λίπη δεν έχουν την ίδια αξία για τον οργανισμό μας. Τα ανθυγιεινά προέρχονται συνήθως από το κόκκινο κρέας και τα τυριά. Τροφές τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνουμε με μεγάλη προσοχή και σε αραιά διαστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, τις σάλτσες και τα έλαια που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εστιατόρια. Το ελαιόλαδο, συστήνεται ως το πιο κατάλληλο, για υγιεινή διατροφή και συμβάλει στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων. Για παράδειγμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και θεωρείται ο πιο υγιεινός τύπος γενικά, ανάμεσα στα λίπη. Είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με τα κορεσμένα λίπη και τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια. Τα μονοακόρεστα λίπη παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για υγιές δέρμα και την υγιή ανάπτυξη, τωνκυττάρων του σώματος. Έχουν, κατά κανόνα, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που πιστεύεται, ότι προσφέρει προστασία, έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει επίσης φυτοχημικά και φαινόλες που ενισχύουν τοανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε  άπαχες τροφές με πρωτεΐνες, σε κάθε γεύμα. Αυτό επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης στο πάγκρεας αργά και σταθερά, προλαμβάνοντας την κακή διάθεση και την διατήρηση του περιττού λίπους. Το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ηγαλοπούλα και τα περισσότερα είδη ψαριών είναι καλές πηγές άπαχων πρωτεϊνών, όπως επίσης τα προϊόντα σόγιας, το tofu και τα καρύδια.Ο  χρόνος που επιλέγουμε να γευματίσουμε ή να δειπνήσουμε είναι το κλειδί για τη συσσώρευση λίπους, στον οργανισμό μας. Μετά από τις 2 μμ., το σώμα μας δεν πρέπει να επιβαρύνεται, με αμυλούχες τροφές ήσύνθετους υδατάνθρακες,  όπως οι πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Αυτά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε λίπος, και έχουμε ήδη αρκετό σωματικό λίπος αποθηκευμένο, για το υπόλοιπο της ημέρας. Πρέπει να μάθουμε να τρώμε τροφές που καίνε τα λίπη και όχι να το αποθηκεύουμε. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα του τι πρέπει να τρώμε, ας φανταστούμε το πιάτο μας, χωρισμένο σε τρία μέρη. Το ένα μέρος πρέπει να καλύπτετε απόάπαχες τροφές με πρωτεΐνες, το δεύτερο μέρος με υδατάνθρακες (τις σωστές ώρες για διατροφή) και το τρίτο μέρος με λαχανικά όπως μπρόκολα, καρότα, κουνουπίδι και πιπεριές.
Επίσης κάνουν καλό στο οργανισμό μας το λάχανο και οι ντομάτες, που περιέχουν περίπου13,000 φωτοχημικά που προλαμβάνουν, από επιστημονικές έρευνες, χρόνιες ασθένειες. Ένα κομμάτι κοτόπουλο ή ψάρι μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ψητά λαχανικά, όπως ντομάτες και κρεμμύδια και να το μετατρέψουμε σε ένα ζουμερό, υγιεινό γεύμα.  Αν σας αρέσουν τα Μεξικάνικα πιάτα μπορείτε να συνοδεύσετε το κοτόπουλο ή τις γαρίδες σας μεγουακαμόλε. Αν προτιμάτε την κινέζικη κουζίνα, επιλέξτε λαχανικά ατμού και κοτόπουλο ή γαρίδες με ρύζι ατμού και μία ελαφριά σάλτσα σόγιας. Αν πάλι είσαστε οπαδός της Ιταλικής κουζίνας, δοκιμάστε ψητό ψάρι ή κοτόπουλο με σάλτσα ντομάτας ή ζυμαρικά με σπανάκι. Αν γευματίσουμε πριν τις 2μμ, μπορούμε με άνεση να φάμε και ένα μικρό επιδόρπιο που τόσο λαχταράμε, ενώ σε άλλη περίπτωση θα μετατραπεί σε λίπος που θα αποθηκεύσουμε.  Επίσης είναι γνωστό, πως η υπερβάλλουσα ινσουλίνη μετατρέπεται εύκολα σε σωματικό λίπος, γι αυτό, εκτός αν διαθέτετε πολύσπορο ψωμί, μην καταναλώνετε κανένα άλλου είδους. Είτε ακολουθούμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, είτε μία δίαιτα είναι καλό να γνωρίζουμε τα οφέλη που μπορεί να μας δώσει, ένα πολύτιμος σύμμαχος μας: Τα ψάρια, τα οποία έχουν λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Το Σκουμπρί, η Ρέγκα και οι Σαρδέλεςπεριέχουν Ω3 λιπαρά, ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών, που μας βοηθά στον περιορισμό της χοληστερίνης. Τα Ω3 λιπαρά προστατεύουν την καρδιά και το κυκλοφοριακό μας και μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακών ασθενειών και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ιατρικές μελέτες αναφέρουν ότι τα Ω3 λιπαρά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της ανάπτυξης του εγκέφαλου μας. Τα ψάρια είναι μια καλή πηγή βιταμινών και βοηθούν στη διατήρηση υγιών ιστών και νεύρων, στα γερά κόκαλαδόντια και στολαμπερό δέρμα του προσώπου μας. Επίσης είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη και διατήρηση των μυών του σώματος. Τέλος εκτός από το μυαλό μας, θα μπορούσε να ωφεληθεί και η ερωτική μας ζωή, από την κατανάλωσηθαλάσσιων τροφών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μια και έχουν τη φήμη των αφροδισιακών τροφών!Ειδικότερα όταν βρεθείτε στο χώρο του εστιατορίου, θυμηθείτε τις ακόλουθες συμβουλές που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους και θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη δίαιτα σας. Αποφύγετε τα προκαταρκτικά. Το ψωμί και τα ορεκτικά μπορούν να υπερκαλύψουν τις θερμίδες που μπορείτε να καταναλώσετε, χωρίς απαραίτητα να σας χορτάσουν. Ξεπεράστε τον πειρασμό και φυλάξτε τις θερμίδες για το κυρίως πιάτο. Ζητήστε να σας βάλουν ξεχωριστά τις σάλτσες και τα dressing από τις σαλάτες. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ελέγχετε τις ποσότητες. Καταναλώστε μόνο μία κουταλιά της σούπας και προτιμήστε ότι περιέχει ελαιόλαδο. Μην καταναλώνεται ποτά με πολλές θερμίδες όπως τααναψυκτικά. Προτιμήστε το κρύο ή το ανθρακούχο νερό και όχι πολύ συχνά, ταδιαιτητικά αναψυκτικά ή άλλα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Μείνετε μακριά από διαφημιστικές προσφορές εστιατορίων, που προσφέρουν μπουφέ με τη λογική του «καταναλώστε όση ποσότητα μπορείτε». Κάντε λογικές επιλογές τροφίμων και να έχετε πάντα υπόψη σας πως αποκλείετε να χρησιμοποιούνται οι καλύτερες πρώτες ύλες, σε τέτοιου είδους προσφορές.Βάλτε στο πιάτο σας πολλά λαχανικά και φρούτα.  Εκτός του ότι σας χορταίνουν, δημιουργούν και αντιοξειδωτική ασπίδα ενάντια στον καρκίνο και τιςκαρδιακές παθήσεις. Αποφύγετε τροφές με σάλτσες και τηγανητά. Έχουν πολλές θερμίδες και δημιουργούν προβλήματα υγείας. Αν συντροφεύεστε από άτομα που έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες με εσάς και φυσικά συμφωνήσετε, παραγγέλνετε πιάτα από κοινού. Για 4 άτομα μπορείτε να παραγγείλετε τρία κύρια πιάτα και να τα μοιραστείτε. Θα φάτε σίγουρα μικρότερη ποσότητα και μεγαλύτερη ποικιλία. Βεβαιωθείτε ότι θα φάτε μόνο δύο ή τρεις γεμάτες πιρουνιές από κάθε πιάτο. Μασάτε αργά και καταπίνετε καλά κάθε μπουκιά σας. Καθίστε βολικά στην καρέκλα σας και κάντε μία σύντομη παύση. Αφήστε κάτω το πιρούνι και πιείτε ένα ποτήρι νερό. Θα δώσετε την ευκαιρία στον εγκέφαλος σας, να δώσει σήμα πραγματικού κορεσμού της πείνας σας και δεν θα καταναλώσετε υπερβολικήποσότητα τροφών. Αναλώστε το χρόνο σας σε εποικοδομητικές συζητήσεις με την παρέα σας. Μην αποθαρρυνθείτε αν η παρέα σας επιμένει να πάτε σε Fast food. Όλες οι αλυσίδες προσφέρουν κάποια υγιεινά πιάτα. Διαλέξτε ανάμεσα από σαλάτες και ψημέναsandwiches χωρίς σάλτσες και αποφύγετε τα τηγανητά.Τέλος προτιμήστε να περπατήσετεγια λίγο μετά το φαγητό και φροντίστε να μην κοιμηθείτε αμέσως.

»Πηγή:Από παγκόσμιο ιστό google»