Tα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για τον οργανισμό μας..διαβάστε τις συμβουλές!!!

https://i2.wp.com/www.queen.gr/media/k2/items/cache/e8a17fae55af00301ec5b4dfb7927dd4_M.jpg?resize=200%2C150


Η διάθεση περνάει απ’ το στομάχι…

Συχνά νιώθουμε κακοδιάθετοι, έχοντας χάσει τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά μας 
ενώ κλεινόμαστε στον εαυτό μας; 
Κακή ψυχολογία και άγχος είναι οι κύριες αιτίες που μας οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. 
Κακές όμως διατροφικές συνήθειες επιτείνουν ή και συμβάλλουν στη δημιουργία
μιας τέτοιας κατάστασης εξαγανίζοντας την ζωντάνια και την ευεξία μας.



Όταν στερούμε από τον οργανισμό μας τροφές που του χαρίζουν όχι μόνο ενέργεια, 
αλλά και το πολύτιμο αίσθημα της ευχαρίστησης, 
τότε καταπιεζόμαστε με συνέπεια να χάνουμε τη διάθεσή μας. 
Επίσης μια στερητική-υποθερμιδική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά. 
Έτσι αυτές οι δίαιτες συχνά οδηγούν σε αδυναμία, κόπωση, ζαλάδες,
 γυναικολογικά προβλήματα και νευρολογικές διαταραχές (απώλεια μνήμης,
 έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κα) φαινόμενα που πολλές φορές δεν είναι αντιστρέψιμα.


tropical-fruit-52


Μελέτες δείχνουν οι δίαιτες από μόνες τους οδηγούν σε στερητικά 
σύνδρομα που συχνά καταλήγουν σε μελαγχολία, κατάθλιψη,
 επιτείνουν το άγχος και μειώνουν την αυτοεκτίμηση.
 Συνυπολογίστε στο στρες που δημιουργείται από μια δίαιτα και αυτό 
της δουλειάς ή των οικογενειακών προβλημάτων και τότε εύκολα 
θα καταλάβετε γιατί πολλοί γύρω σας είναι κακοδιάθετοι. 
Δίαιτες από περιοδικά ή από φίλες ή από μη επιστημονικές πηγές γενικότερα, 
που διατείνονται μεγάλες απώλειες βάρους σε μικρά χρονικά διαστήματα, 
να είστε σίγουροι ότι μεταξύ των βαρυσήμαντων μειονεκτημάτων τους 
είναι και η έλλειψη ζωντάνιας και ευεξίας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων,
 βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, 
δηλαδή ενέργειας και των στοιχείων εκείνων που βοηθούν 

το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που προσλαμβάνει.
 Αν νιώθετε μια αδυναμία ή μια υπογλυκαιμία,
 δοκιμάστε να φάτε ένα μήλο ή ένα ακτινίδιο. 
Το φρούτο λειτουργεί ως μια τονωτική ένεση για τον οργανισμό 
καθώς τον προμηθεύει εκτός από ενέργεια και βιταμίνες και με νερό, 
συμβάλλοντας έτσι στη σωστή ενυδάτωση του.

Fruit

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές, κυρίως βιταμίνης C, Ε 
και φλαβονοειδών. Η βιταμίνη C αυξάνει τα λευκοκύταρα
 (λεμφοκύταρα και ουδετερόφιλα) ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 
Παράλληλα η βιταμίνη C συμβάλλει και στην καλή υγεία του δέρματος 
προσδίδοντας στο σώμα μας ζωντάνια. 

Είναι γνωστό ότι το δέρμα μας συνεχώς εκτίθεται στις επιθέσεις εξωτερικών 
παραγόντων όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας, 
που δημιουργούν φλεγμονές και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης 
και αυτό συμβαίνει λόγω της δράσης των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.

Συγκεκριμένα λόγω της άτακτης χημικής τους δομής επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος
 και πιο συγκεκριμένα στα φωσφολιπίδιά του που είναι τα πιο ευπρόσβλητα 
και αλλάζουν τόσο τη δομήόσο και τη λειτουργία τους. 
Αποτέλεσμα της επιθετικής αυτής δράσης είναι μεταξύ άλλων

 και η γήρανση του δέρματος. Τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε που υπάρχουν στα φρούτα
 και τα λαχανικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C 
που συμβάλλει στην ανάπλαση του κολλαγόνου (ο συνδετικός ιστός του δέρματος), 
φαίνεται να αποτελούν το αποτελεσματικότερο φυσικό «αντιγηραντικό» μυστικό ομορφιάς.
Μην παραλείπετε ποτέ τη σαλάτα με το γεύμα σας. Προτιμήστε το σπανάκι,
το μπρόκολο και το καρότο. Επίσης ιδανικό ελαφρύ γεύμα είναι οι σούπες 
που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.

Να θυμάστε, η ευεξία και η καλή διάθεση… πηγάζουν εκ των έσω και… είμαστε ό, τι τρώμε!


Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά: ποια είναι τα καλύτερα για τον οργανισμό μας;




Στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ μπορούμε να 
βρούμε σχεδόν όλα τα λαχανικά και τα φρούτα καθ’όλη τη διάρκεια του
χρόνου . Όλοι όμως γνωρίζουμε πως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά
είναι εποχιακά. Καλλιεργούνται δηλαδή και δίνουν γευστικούς φρέσκους
καρπούς συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Το κείμενο αυτό έχει σκοπό να
υπενθυμίσει τα φρούτα και τα λαχανικά της άνοιξης αλλά και να δώσει
ιδέες για την κατανάλωσή τους.






Λαχανικά της άνοιξης


Με την έναρξη της άνοιξης καλωσορίζουμε στο πιάτο μας φρέσκα ραπανάκια,
πράσα, μπρόκολο και αρακά. Όσο η άνοιξη προχωρά κάνουν την εμφάνισή τους
o μάραθος, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το σέλινο, το φρέσκο σκόρδο και
το κρεμμύδι, η ρόκα και τα παντζάρια και τα κολοκυθάκια.






Προτάσεις για πιάτα με λαχανικά της άνοιξης:


Αγκινάρες αλά πολίτα


Ομελέτα με σπαράγγια


Χορτόπιτα


Χοιρινό με σέλινο


Πατζαροσαλάτα με γιαούρτι


Σαλάτα με ρόκα, ανθότυρο, ραπανάκι και σουσάμι με σάς βαλσάμικο


Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο






Φρούτα της Άνοιξης


Η άνοιξη είναι μία εποχή δύσκολη ως προς την κατανάλωση φρέσκων φρούτων.
Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν κανένα φρούτο δεν βρίσκεται στην εποχή της
έντονης καρποφορίας του. Έτσι αρκούμαστε κυρίως σε μήλα και λεμόνια και
αποξηραμένα φρούτα. Καθώς η άνοιξη «ωριμάζει» κάνουν την εμφάνισή τους
οι φράουλες και δειλά δειλά τα βερίκοκα. Τα φρούτα αυτά είναι ιδιαίτερα
νόστιμα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C και φυτοχημικές ουσίες όπως οι
πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.






Προτάσεις για πιάτα- ροφήματα με φρούτα της άνοιξης


Ρόφημα με γάλα και φράουλες


Γιαούρτι με ξερά δαμάσκηνα και βρώμη


Φρουτοσαλάτα με βερίκοκα, φράουλες και δαμάσκηνα


Σολομός ή κοτόπουλο με κάρυ και φρέσκα βερίκοκα


Λεμονάδα με εκχύλισμα μέντας






Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς στην κατανάλωση
φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι η υγιεινή και η ασφάλεια τους.

Για να αποφύγετε πιθανές αλλοιώσεις και υποβάθμιση της ποιότητας τους:






– Διαλέγετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ώστε να μην είναι χτυπημένα
 και να μην έχουν σχισμές στο φλοιό τους.


– Διατηρείστε τα σε δροσερό και σκιερό μέρος μακριά από το φώς
 και από υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να επιταχύνουν την αλλοίωσή τους.


– Κόψτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αμέσως πριν την κατανάλωσή τους.
Τα τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά χάνουν τη θρεπτική τους αξία
αν δεν καταναλωθούν άμεσα.


– Να προμηθεύεστε όσα φρέσκα φρούτα και λαχανικά χρειάζεστε για
 μία εβδομάδα ώστε να αποφύγετε την αλλοίωση όσον δεν καταναλωθούν.
Πηγή: google